Serier från förr
Serieboden har ett stort sortiment av svenska serietidningar och här är en tillbakablick över några av de mest populära.
Illustrerade Klassiker (1956-1976, 228 Nr)
Illustrerade Klassiker (1956-1976, 228 Nr)
Första numret av Illustrerade klassiker kom år 1956 och blev omedelbart en stor succé. Serien kom ursprungligen från USA där den startade 1941 och det finns endast 8 nr som inte blivit översatta till svenska.
Många har njutit av de stora verken i mini-format och man kan fascineras över hur mycket av de klassiska berättelserna som faktiskt kommer med i serietidningen. Serievärlden är full av tolkningar av de moderna romanerna men ingen har lyckats skildra böckerna så bra som i dessa serier.
Parrallelt med Illustrerade klassiker kom även Sagoserien som innehöll serier med sagosamlingar. Serien utkom mellan 1957-1965 men 108 nummer.
Vilda Västern och Prärieserien (1952 samt 1953)
Det finns ingen serietidning som får så många att minnas sin barndom mer än dessa två serier. Checkhäftesserierna lanserades först i efterkrigstidens Italien och kom till Sverige för första gången 1948 med serietidningen Tex Willer. Tex Willer blev snabbt populär och centerförlaget fortsatte att satsa på västernserier. 1952 fick svenska läsare för första gången följa Kapten Mikis äventyr där man på ett spännande och humoristiskt sätt får följa honom samt Windy och Salasso. Tidningen hade ett utgivningsintervall på en gång i veckan samt kostade 25 öre. När serietidningen var som mest populär trycktes den i ca 56 000 exemplar.
1953 kom serietidningen Prärieserien där Davy Crockett var huvudperson. På Davys äventyr följde även Coco och professorn med på ett flertal äventyr.
Fantomen 1950 -
Det första numret av Serietidningen Fantomen fanns ute i butikerna 7 oktober 1950. (Fantomen fanns dock som Julalbum redan år 1944.) Det första numret bestod av 36 sidor i färg, och utöver "Fantomen" innehöll det även "Hopalong Cassidy", "Knock-Out Charlie", "Lisa och Sluggo" och "Ludvig". Anledningen till blandningen var Postens regler för distribution av tidsskrifter, som angav att minst 50 % av tidningens innehåll måste vara avslutat material. Eftersom Fantomenserien var i följetongsform fick resten fyllas ut med andra serier. Denna "nödlösning" slog dock väl ut bland läsarna och formeln används än idag, även om Postens regler sedan några årtionden har ändrats.
Fantomen var en succé från starten och var den första tidning utgiven av ett Bonnierförlag som gick med vinst från första numret. Den berömda logotypen som prytt omslaget ända sedan starten (i olika varianter) formgavs av Rolf Janson själv, och omslaget till nr 1 tecknades av George Camitz. De sju nummer som kom ut 1950 hade en snittupplaga på
72 000 exemplar.
År 1955 gick tidningen över till svartvitt av besparingsskäl från och med nr 22. Serietidningsboomen hade kommit av sig och försäljningssiffrorna dalade. År 1958 gick man över till veckoutgivning, vilket dock bara accelererade upplageraset. Redan nästa år var man därför tillbaka till utgivning varannan vecka. Detta år började man även publicera kompletta Fantomenäventyr i varje nummer, och Fantomen förekom nu också alltid på omslaget – tidigare hade han haft konkurrens av biseriefigurer och dåtida sportstjärnor. Tidningen började få den profil och inriktning den har än idag.
Kalle Anka & Co 1948 -
I september 1948 släpptes första numret av Kalle Anka & C:o, och sedan dess har det blivit en enorm mängd av svenska Kalle-utgåvor. Kalle Anka är sveriges största serietidning. Kalle Anka nummer 1 är även den serietidning med högst monetärt värde. En Kalle Anka nr 1 har som mest sålts på auktion för 170 000 kronor, men då i perfekt nyskick vilket inte är så vanligt när vi talar om en 61-årig serietidning!
Stålmannen (1950-1991)
Stålmannen skapades av Jerry Siegel och Joe Shuster, men inte som en hjälte, utan en brottsling. Siegel och Shuster skapade en kort historia kallad The Reign of Superman(Stålmannens regeringstid) om en flintskallig brottsling med mål att dominera världen. Historien sålde dåligt, vilket tvingade upphovsmännen att göra om sin figur och flytta honom till rätt sida av lagen. Den uppdaterade Stålmannen återfanns i Action Comics den 1 juni 1938. Siegel och Shuster sålde rättigheterna till tidningen för 130 dollar år 1947. När figurens popularitet fick dem att stämma tidningen för att få mer pengar blev de sparkade. Stålmannen har haft en ganska jämn popularitet under 1900-talet
Den första stålmannen kom ut 1949 i Sverige!
Seriemagasinet (1948-2001)
Seriemagasinet liknade ingen annan tidning! I innehållet ingick dels dagspressserier vilka redigerades ihop till (följetongs)avsnitt om 3-6 sidor per nummer, dels fanns också serier specialtecknade för utländska serie- eller ungdomstidningar, vilka kunde publiceras i en avslutad episod per nummer.
Tidningens färgsättning var mycket märklig under de första åren! Till övervägande delen trycktes den i svart/vitt men enstaka bildrutor hade gröna eller röda inslag!! Utgivningstakten var ursprungligen 2 nr/månad men höjdes 1950 till 1 nr/vecka.
91:an 1956-
91:an Karlssons skojiga liv har man kunnat läsa om sedan 1932 egentligen men 1956 fick 91:an en egen serietidning och läsarna har sedan dess varit honom trogen.
Intressnt läsning om 91:ans skapare och inspiration kan man få från: http://www.statensarkiv.se/default.aspx?id=6668
Biffen och Bananen
Tecknad serie av Rit-Ola (Jan-Erik Garland), ursprungligen publicerad i veckotidningen Folket i Bild, sedermera FIB aktuellt, åren 1936-1978. Serien utkom även i albumform. Serien har även publicerats i serietidningen 91:an Karlsson.
Serien handlar om de två vänner, den starke Biffen och den smarte Bananen. Deras äventyr tilldrog sig ofta i och omkring Stockholm, men de semestrade flitigt i både Afrika och Sydeuropa där de var med om åtskilliga äventyr. Ofta uppträdde de i en idrottslig miljö och de talade tidstypisk Stockholmsslang. En tredje figur, Galento, (som fått sitt namn efter boxaren Tony Galento), sällade sig till vännerna efter några år.
Allan kämpe 1943-1972
Eugen Semitjov skapade Allan Kämpe under det tidiga 1940-talet på ett kontor i Sundbyberg, hans huvudsyssla var inte serietecknare men han blev uppmuntrad från från flera håll då hans serier gillades stort. Tecknaren blev själv inkallad till militärtjänst och blev förlagd vi F8 i Barkaby där många fantastiska äventyr skapades på kvällarna. Allan kämpe har sedan 1943 utkommit i en rad olika format. Julalbum 1949-51, Beliförlaget 1953, Serienytt 1962-63, Formatic Press 1962-1963 (se bild),Seriepressen 1971-1972, Samlingsalbum 1976.
Skräckperioden 1972-1975
Under ett par år i början av 70-talet regerade skräckserier i Sverige och en stor grupp läsare kunde följa Boris Karloffs Midnattsrysare, Chock, Dracula, Vampyr, Varmblodig. Hela 8 titlar kom under denna period. De flesta av serierna kom från USA och hade redan tecknats under 50-talet. Idag börjar många gamla läsare hitta tillbaka till 70-talets spännande läsning och vi på serieboden är glada att alltid ha ett par hyllor med denna typ av serier!